Menu Close

Samen met GO! Het Wijdeland schenken we 150 rugzakjes vol dromen aan Oekraïense leeftijdsgenoten

Sint-Truiden, 10 mei 2022 – De leerlingen van GO! Atheneum Sint-Truiden en GO! Het Wijdeland doken de afgelopen week in hun kasten op zoek naar hun vroegere schooltas en nog mooie spullen die ze niet meer gebruiken. Zo maakten ze samen met hun klastitularissen maar liefst 150 rugzakjes vol dromen. “De oorlog in Oekraïne laat niemand onberoerd. Omdat ook ik graag mijn steentje wil bijdragen, maakte ik samen met mijn dochter Lotte een ‘rugzakje vol dromen’: een project waarbij Belgische kinderen een rugzak vullen met eigen spullen voor Oekraïense leeftijdsgenootjes. Zo kwamen we bij het idee om de hele school in te schakelen”, zegt Ninie Coemans, directeur van de secundaire school.

Solidariteit

Na een kleine opruimbeurt vulden de leerlingen verschillende rugzakken met schrijfgerief, knuffels, kaartspelen, schriften en spelletjes maar ook met verzorgingsproducten zoals zeep, maandverband, parfum, pleisters en zelfs plaktattoos. Samen spraken ze op voorhand af wie wat meebracht. Zo bleken ze nog veel ongebruikte en goede tweedehands spullen thuis te hebben staan. Er mocht uiteraard niets aangekocht worden.

We zijn blij dat onze spullen een nieuwe toekomst krijgen. We hebben 80 rugzakjes als doel voorop gesteld. Ik ben erg trots dat het aantal uiteindelijk bijna verdubbeld is! Deze actie brengt ook de hele school dichter bij mekaar. Het is absoluut een teken van verbondenheid en solidariteit.

Ninie Coemans

Hoop
Daarnaast ontwierpen de leerlingen ook kaartjes tijdens de lessen plastische opvoeding waardoor er in elke rugzak een kaart met een boodschap van hoop zit. “Aan elk zakje hangt een label met de leeftijdscategorie en het geslacht van het kind zodat de hulpverleners meteen weten voor wie het zakje dient. We hopen de Oekraïense vluchtelingen zo een hart onder de riem te steken en voelen we ons minder machteloos.”, legt Ninie uit.

Samenwerking
Intussen werd het inzamelpunt van ‘Een Rugzak Vol Dromen’ gesloten door de grote toestroom. Zij zorgen enkel nog voor de verdeling naar hulporganisaties. Daarom nam de school contact op met de stad Sint-Truiden zodat de rugzakjes worden verdeeld onder de opvanggezinnen. “We hebben als stad een infomoment georganiseerd voor alle Oekraïense gezinnen met leerplichtige kinderen en je kon de dankbaarheid duidelijk merken! Veertig kinderen zijn nu al tevreden huiswaarts kunnen stappen na deze zeer mooie acties van beide scholen.”, aldus Jeroen Cops, deskundige flankerend onderwijsbeleid van stad Sint-Truiden.