Menu Close

3de jaar Zorg en welzijn

Iets voor jou?

Ben je sociaal ingesteld, verantwoordelijk en zorgzaam van aard? Droom je van een job waarbij je de zorg voor baby’s, peuters, mensen met een beperking, se-nioren … op je neemt? Steek jij graag de handen uit de mouwen en leer je liever al doende en niet met je neus tussen de boeken? Dan is de studierichting Zorg en Welzijn beslist iets voor jou!

Jouw lessentabel?

3e jaar
Algemene vorming Levensbeschouwing 2
LO 2
Nederlands 1
Frans 2
PAV A/B* 8
Engels 1
Specifieke vorming TV/PV Verzorging 6
TV/PV Voeding 6
TV/PV Opvoedkunde 6
34

*De vakken PAV A en PAV B worden projectmatig aangeboden. PAV A: Toegepaste informatica, wiskunde, natuurwetenschappen en aardrijkskunde PAB B: Nederlands, burgerschap, geschiedenis, artistieke expressie

Accenten?

De studierichting Zorg en Welzijn is erg praktijkgericht. De algemene vorming is vrij beperkt en de lesinhouden staan steeds in functie van de praktijkvakken en het latere beroepenveld.

Tijdens de praktijklessen Voeding ontdek je hoe je een gezonde, smaakvolle en betaalbare maaltijd bereidt.

Je leert alles over het reilen en zeilen in een huishouden (zorg dragen voor de woning, textiel,…) tijdens de lessen Gezondheidszorg, Voeding en Opvoedkunde. De basisbeginselen van ziekenzorg, persoonlijke hygiëne en ook EHBO komen in het praktijkvak Gezondheidszorg uitgebreid aan bod.

Jouw toekomst?

In de derde graad is Basiszorg en ondersteuning de logische vervolgopleiding na Zorg en Welzijn.

Wil je je verder verdiepen in de verzorging van baby’s en peuters? Dan kan je vervolgens kiezen voor een 7de specialisatiejaar Kinderzorg. Je kan dit 7de specialisatiejaar ook volgen in een duaal traject Kinderbegeleider. Duaal leren zet nog sterker in op leren op de werkvloer.

Werk je liever met volwassenen? Dan kan je opteren voor een 7de specialisatiejaar Thuis- en Bejaardenzorg of een 7de specialisatiejaar Zorgkundige in het duaal leren (je kan dan nog meer ervaring opdoen op je stageplaats).

Als je slaagt in je specialisatiejaar behaal je een diploma secundair onderwijs. Dit geeft toegang tot opleidingen in het hoger onderwijs.

De vraag naar goede werkkrachten in de zorgsector is enorm groot en werkzekerheid is dus gegarandeerd! Je kan meteen terecht op de arbeidsmarkt als kinderverzorgster, onthaalmoeder, hulp in de kleuterklas, als gezinshulp in de thuiszorg, als gehandicaptenverzorgster in een dagcentrum of beschutte werkplaats.

Het kostenplaatje?

Meer informatie over het kostenplaatje van deze studierichting vind je in het schoolreglement

Klaar om jouw Talent te ontdekken?